INDEX ESITTELY UUTISIA KOIRANI PENTUJA INFO KUVIA VIERASKIRJA

PERINNÖLLISET SAIRAUDET

SILMÄT: kaihi, PRA, PHTV, PPM, entropium, CEA.

RD (retinan dysplasia) on verkkokalvon kasvuhäiriö, jossa on eri vakavuusasteita. Näkökyvyn heikkeneminen riippuu muutosten määrästä.

-Multifokaali RD (mRD): koiralla on verkkokalvollaan 1 tai useampia poimuja. Muutokset eivät vaikuta näkökykyyn ja tällaista koiraa saa monissa roduissa käyttää jalostukseen.

-Geograaffinen RD (gRD): muutokset ovat suurempia, kuin mRD:ssa ja ne vaikuttavat todennäköisesti jo näkökykyyn. Koiraa ei suositella käytettävän jalostukseen.

-Totaali RD (tRD) tarkoittaa, että koko verkkokalvo on irronnut ja koira on sokea.

HC (Hereditary Catarakta) eli perinnöllinen harmaakaihi: HC:ssä linssi samentuu (yleensä molemmat), jolloin valon pääsy silmään estyy. Suurin osa HC-muutoksista ovat lieviä ja koira voi elää normaalia elämää, mutta voi pahimmassa tapauksessa johtaa sokutumiseen. HC on perityvä sairaus, eikä sairasta koiraa saa käyttää jalostukseen.

PRA (Progressive Retinal Atrophy) eli etenevä verkkokalvon surkastuma: Sairaalla koiralla näkö heikkee asteittain kunnes koira sokeutuu. Taudin ensimmäinen oire on hämäräsokeus ja koira saattaa muuttua pimeässä pelokkaaksi ja epävarmaksi. PRA:han ei ole hoitoa. Se periytyy resessiivisesti, jolloin sekä isän, että emän on oltava kantajia, jotta sairaus ilmenisi jälkeläisissä. Taudin kantajiksi tiedettyjä koiria ei tulisi käyttää jalostukseen.

PHTVL/PHPV eli Persistent Hyperplastic Tunica Vasculosa Lentis / Persistent Hyperplastic Primary Vitreous (pysyviä jäänteitä mykiön suonikalvosta). Sairaus aiheutuu siitä, että silmän mykiön eli linssin muodostava verisuoniverkosto ei surkastu mykiökehityksen loputtua sikiökaudella, vaan osa suonistosta (suonikalvoista) jää mykiön takakapseliin ja näkyy peilauksessa samentumina. Lievissä tapauksissa havaitaan pieniä pigmentoituneita pisteitä, vaikeissa tapauksissa linssi muuttuu epänormaaliksi rakenteeltaan ja seurauksena on harmaakaihi. Sairautta luokitellaan kuuteen eri vaikeusasteeseen.

Distichiasis/Cilia aberranta: Koiralla on ylimääräisiä luomikarvoja normaalin ripsikarvarivin sisäpuolella. Nämä karvat voivat hangata sarveiskalvoa aihuttaen silmävuotoa, silmien siristelyä ja sarveiskalvohaavaumia. Ylimääräiset karvat poistetaan polttamalla tai leikkauksella. Tauti on perinnöllinen.

KORVAT: kuurous, tois- tai molemminpuolinen, liian runsaat korvakarvat.
PURENTA: Ala- yläpurennat, kulmahampaiden jääminen "väärälle" puolella.
LUUSTO: Lonkkanivelen- ja kyynärnivelen kasvuhäiriöt, OCD, nivelrikko, spondyloosi.
IHOSAIRAUDET: ruoka-, kosketus- ja pölyallergiat.
SISÄTAUDIT: cardiomyopatia, hypo- ja hypertyreoosi, v. Willebrand ja usealla tavalla oireilevat autoimmuunisairaudet kuten IMHA (immuunivälitteinen hemolyyttinen anemia (AIHA)) jne.

Vanhaenglanninlammaskoirien jalostuksen tavoiteohjelma kannattaa käydä lukaisemassa rotuyhdistyksen sivuita: www.oesfi.com

CA (Cerebellar Ataxia) eli pikkuaivo ataxia

PCD (Primary ciliary dyskinesia) Tauti on perinnöllinen, mutta tähän on lammaskoirilla löydetty geeni ja näin ollen koirat voidaan testata taudin varalta. Terveeksi testatut koirat eivät voi jättää kyseistä keuhkosairautta pennuilleen.

Täältä löytyy englanniksi lisää kyseisistä taudeista >> OES Health Web Site

 

 

 


©
Copyright & Desingner Heidi Andersson